Jak vybrat matrace

Jak vybrat matraci: Kompletní průvodce

Výběr správné matrace je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí pro váš zdravý spánek. Matrace, na které spíte, ovlivňuje nejen vaši fyzickou pohodu, ale také kvalitu vašeho spánku. Tento průvodce vám pomůže porozumět všem důležitým aspektům, na které byste měli při nákupu matrace myslet, a poskytne užitečné tipy, jak vybrat tu nejlepší matraci pro vás.

 

Proč je výběr matrace důležitý?

Spánek má zásadní vliv na naše zdraví a celkovou kvalitu života. Kvalitní matrace je klíčem ke klidnému spánku bez bolestí zad či kloubů. Při výběru matrace je proto důležité zvážit nejen osobní preference, ale i zdravotní faktory a životní styl.

 

Zdravotní aspekty

Nevhodná matrace může způsobit zdravotní potíže, jako jsou bolesti zad, krční páteře nebo dokonce problémy s krevním oběhem. Proto je dobré vybírat matrace, které poskytují dostatečnou podporu páteři a udržují tělo v přirozené poloze během spánku.

 

Kvalita spánku

Správná matrace vám umožní dosáhnout hluboké fáze spánku, která je nezbytná pro regeneraci těla a mysli. Pokud se často budíte kvůli nepohodlí nebo bolesti, je to jasný signál, že vaše matrace není vhodná.

 

Typy matrací

Existuje několik základních typů matrací, z nichž každý má své výhody i nevýhody. Rozhodnutí, jakou matraci zvolit, závisí na vašich osobních preferencích, tělesné stavbě a případných zdravotních potížích.

 

Pružinové matrace

Pružinové matrace jsou tradiční volbou, která se vyrábí již několik desítek let. Jejich hlavní výhodou je dlouhá životnost a dobré odvětrávání. Většina pružinových matrací nabízí pevnou podporu těla, což ocení lidé s vyšší hmotností nebo ti, kteří preferují tvrdší lůžko.

 

Pěnové matrace

Pěnové matrace jsou v posledních letech stále populárnější. Existuje několik typů pěn, včetně paměťové pěny (viskoelastické pěny), která se přizpůsobuje tvaru těla a poskytuje výbornou podporu kloubům. Pěnové matrace jsou měkčí než pružinové a ideální pro ty, kteří preferují měkký a přizpůsobivý povrch.

 

Latexové matrace

Latexové matrace jsou známé pro svou pružnost a dlouhou životnost. Jsou vyrobeny buď z přírodního, nebo syntetického latexu a poskytují vynikající podporu těla. Latexové matrace jsou skvělé pro alergiky, protože mají přirozené antimikrobiální vlastnosti.

 

Hybridní matrace

Hybridní matrace kombinují výhody pružin a pěny. Základem je většinou pružinový systém, který je potažený vrstvou pěny pro větší pohodlí. Tyto matrace jsou skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí pevnost a oporu pružinové matrace, ale zároveň pohodlí pěnové matrace.

 

Jak vybrat matraci podle typu spáče

Každý z nás má odlišný styl spánku a to, jak spíme, ovlivňuje, jaký typ matrace bude pro nás nejlepší.

 

Spánek na zádech

Lidé, kteří spí na zádech, potřebují matraci, která jim poskytne dostatečnou oporu v oblasti bederní páteře. Ideální volbou je středně tvrdá matrace, která se přizpůsobí tvaru těla, ale zároveň udrží páteř v rovině.

 

Spánek na boku

Pokud preferujete spánek na boku, hledáte matraci, která zmírní tlak na ramena a boky. Měkčí matrace, zejména z paměťové pěny, jsou ideální, protože se přizpůsobí tvaru těla a rovnoměrně rozloží tlak.

 

Spánek na břiše

Spáči na břiše potřebují tvrdší matraci, která zabrání tomu, aby se jejich tělo propadlo do nepřirozené polohy. Pružinové nebo latexové matrace jsou pro tento typ spáče často nejlepší volbou, protože poskytují pevnou oporu.

 

Další faktory při výběru matrace

Tvrdost matrace

Tvrdost matrace je jedním z klíčových faktorů, který ovlivní váš spánek. Existuje několik stupňů tvrdosti od velmi měkké až po velmi tvrdou matraci. Volba správné tvrdosti závisí na vaší tělesné hmotnosti a osobních preferencích. Obecně platí, že lehčí lidé by měli volit měkčí matrace, zatímco lidé s vyšší hmotností by měli vybírat tvrdší matrace.

Velikost matrace

Při výběru matrace nezapomínejte na její velikost. Matrace by měla být dostatečně široká a dlouhá, aby vám poskytla dostatek prostoru pro pohodlný spánek. Standardní délka matrace je 200 cm, ale pokud jste vyšší, zvažte prodloužené matrace. Šířka matrace se odvíjí od toho, zda spíte sami nebo s partnerem. Pro jednoho člověka je ideální šířka 90 cm, pro pár minimálně 160 cm.

Materiál potahu

Kromě výplně matrace je důležitý i materiál potahu. Potah by měl být prodyšný, hypoalergenní a snadno odnímatelný pro praní. Některé matrace mají speciální potahy s antibakteriálními úpravami, což je skvělé pro alergiky a astmatiky.

 

Testování matrace

Před samotným nákupem je důležité si matraci vyzkoušet. V obchodech se nebojte lehnout si na matraci a vyzkoušet různé polohy spánku. Pokud nakupujete online, zkontrolujte, zda prodejce nabízí možnost vrácení matrace do určité doby, pokud vám nebude vyhovovat.

Navštivte naši stránku NewDreams, kde se dozvíte více o výběru matrací a dalších faktorech, které mohou ovlivnit váš spánek.