Je důležitá výměna a údržba matrace ....

Matrace se snímatelným potahem jsou praktické. Potah sejmeme a vypereme v pračce. Je to dobrý způsob jak udržovat naši matraci v čistotě. Ne vždy ale jednoduchý. Manipulace s matrací bývá mnohdy těžká a namáhavá. Při každém povlékání je to téměř  nemyslitelné.

Daleko praktičtější jsou snímatelné chrániče. Vkládají se přímo na matraci pod prostěradlo a fixují se na všech čtyřech rozích gumou. Tento chránič ochraňuje potah naší matrace před skvrnami a zadržuje vlhkost, která je odpovědná za množení roztočů. Velmi ho oceníme v době nemoci, kdy se i více potíme. Každé povlékání tento chránič vypereme na 90 °C a můžeme si být jisti, že jsme pro náš klidný a zdravý spánek udělali maximum.

Matraci měníme, jelikož už nám neposkytuje dostatečnou podporu. Spánek již z toho důvodu není plnohodnotný a tím se druhý den cítíme unaveni a bez energie. Anebo matraci měníme zhruba po 8-10 letech, jelikož po této době nám matrace nejen neposlouží tak jako na začátku z důvodu přirozeného stárnutí materiálů. Navíc si ale uvědomme, že za dobu jednoho roku odvedeme přibližně 173 litrů vody. To tedy znamená, že z hygienického hlediska kdy se nám do potahu matrace (i přesto, že používáme chránič) určité procento vlhkosti dostane, je nejvyšší čas přistoupit k výměně.

Matraci je třeba zvolit tak, aby nám poskytla dobrou bodovou podporu, tedy ani příliš měkkou ani příliš tvrdou. Ideální je matraci v obchodě vyzkoušet a pár minut na ní poležet.

Matrace by měla naši páteř podpírat tak, aby byla co nejvíc v rovině, což se nejlépe pozná v poloze na boku. Nikdy nesmíme do matrace zapadnout a být v dolíku nebo naopak zůstat na matraci, která se ani nepohne a kde bychom byli jako na dřevěné lavici. Matrace na nás už při zkoušení musí působit velmi komfortně. A tady radíme, dejte na svůj pocit a hlavně nehledejte to co máte doma. Měníte svou matraci přeci proto, že chcete něco lepšího.

Chránič matrace


New Dreams - cesky vyrobce matraci