Kvalitní matrace od českého výrobce

Jak je poznat a co od nich očekávat?

Kvalitní matrace jsou důležité nejen pro hluboký a osvěžující spánek, ale celkově pro správný vývoj kostí a pro udržení zdravé páteře. Neexistuje žádný žebříček, který by vám mohl říci, tyto matrace jsou nejlepší z nejlepších. Každá totiž vyhovuje někomu jinému. Jak tedy poznat kvalitní matrace a vybrat správně?

Poslouchejte své tělo

Pokud se chystáte na nákup kvalitní matrace, zapomeňte na reklamy a doporučení. To, co vyhovuje druhému, nemusí vyhovovat vám. Důležité je poslouchat své vlastní tělo. Máte raději tvrdší matraci, nebo chcete spát na měkkém? Např. dětem a sportovcům více vyhovují tvrdší matrace, zatímco starší osoby, nemocní a lidé s problémy s klouby ocení měkčí poležení. Alergici budou rádi za matrace s antialergickým potahem a s minimálním ukládáním prachu. Lidé s nadměrným pocením zase využijí matraci, která dokáže více dýchat a vydrží jim tak déle.

Co by měla mít kvalitní matrace

Pokud už víte, jakou matraci potřebujete, zaměřte se na vlastnosti matrací v nabídce. I když má každý rozdílné požadavky, jsou určitá kritéria, která by měla kvalitní matrace splňovat. Vždy požadujte co nejlepší prodyšnost, správnou tvrdost (podle svých potřeb), pokud možno dlouhou životnost (i když ta bude dána i tělesnými proporcemi spáče), pozor byste si měli dát i na výšku matrace (čím nižší, tím kratší životnost) a především na dostatečnou oporu páteře a těla.

Co při výběru kvalitní matrace sledovat

Než matraci koupíte, zjistěte si vždy výše uvedené vlastnosti. Sledujte, jakou má matrace výšku, tvrdost, jakou má nosnost a také kolik má anatomických zón. Anatomické zóny jsou velmi důležité pro správnou oporu těla při spánku. Obecně platí, že čím více zón, tím lépe se rozloží váha spící osoby a tím lepší opora pro tělo vznikne. Ideální je, pokud má matrace 5 až 7 zón. Alergici by měli dávat pozor i na to, z jakého je materiálu a zda má antialergický potah. Některé kvalitní matrace od českého výrobce New Dreams mají potah napuštěný výtažky z rostlin, které alergikům při spánku pomáhají.

Vybírat kvalitní matrace není záležitost na jedno odpoledne v obchodě. Jelikož se jedná o poměrně vysokou investici, dobře si nákup promyslete a sepište si klidně i na papír, jaké máte požadavky. Vybírat je můžete třeba na NewDreams.cz.