Pěnové matrace

 

Pěnové matrace: Jak si vybrat tu správnou?

Pěnové matrace patří mezi nejoblíbenější volby mezi matracemi na trhu díky svým vynikajícím vlastnostem a schopnosti přizpůsobit se potřebám různých typů spáčů. Tento typ matrace je známý svou pohodlností, dobrou podporou těla a dlouhou životností. Ale jak si vybrat tu správnou pěnovou matraci pro vaše potřeby? V tomto článku vám nabídneme kompletní průvodce, jak si zvolit matraci, která vám zajistí kvalitní spánek na mnoho let.

 

Co jsou pěnové matrace?

Pěnové matrace jsou vyrobeny z různých druhů pěn, které mohou mít odlišné vlastnosti a nabídnout tak různé úrovně komfortu a podpory. Nejčastějšími typy jsou polyuretanové pěny, paměťové pěny (viscoelastické pěny) a latexové pěny. Každý typ pěny má své vlastní výhody a nevýhody, které je potřeba zvážit při výběru ideální matrace.

 

Polyuretanová pěna

Polyuretanová pěna je jednou z nejlevnějších možností, ale to neznamená, že není kvalitní. Tato pěna je lehká, prodyšná a nabízí dobrý komfort pro uživatele. Je také méně náchylná k deformaci než jiné typy pěn. Polyuretanová pěna však nemusí poskytovat takovou oporu jako paměťová pěna nebo latexová pěna, takže není ideální pro lidi s chronickými bolestmi zad.

 

Paměťová pěna

Paměťová pěna, často nazývaná viscoelastická pěna, je známá svou schopností přizpůsobit se tvaru těla spáče. Tato pěna se stlačí a formuje kolem těla, čímž poskytuje vynikající oporu a snižuje tlakové body. Je to skvělá volba pro lidi, kteří trpí bolestmi kloubů nebo zad, protože pomáhá rovnoměrně rozložit váhu těla. Navíc paměťová pěna minimalizuje přenos pohybu, což znamená, že pokud se váš partner v noci pohybuje, vás to nebude rušit.

 

Latexová pěna

Latexové pěny jsou známé svou pružností a dlouhou životností. Latex je přírodní materiál, který je hypoalergenní, což z něj činí ideální volbu pro alergiky. Latexová pěna je také prodyšná a odolná vůči vlhkosti, což pomáhá předcházet vzniku plísní a roztočů. Je také pružná, což znamená, že nabízí pevnější podporu než paměťová pěna.

 

Jak vybrat tu správnou pěnovou matraci?

Při výběru pěnové matrace je důležité zvážit několik faktorů, které ovlivní váš spánek a pohodlí. Zde je několik klíčových aspektů, na které byste se měli zaměřit.

1. Tvrdost matrace

Tvrdost matrace je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje váš spánek. Pěnové matrace mohou mít různou úroveň tvrdosti, od měkkých až po velmi tvrdé. Obecně platí, že měkké matrace jsou vhodné pro lidi, kteří spí na boku, zatímco tvrdší matrace jsou lepší pro spáče na zádech nebo na břiše.

2. Velikost matrace

Výběr správné velikosti matrace je klíčový pro pohodlný spánek. Pěnové matrace jsou k dispozici v různých velikostech, od jednolůžek po manželské postele. Před nákupem je důležité zohlednit velikost vašeho lůžka a prostor, který máte k dispozici.

3. Prodyšnost a odvod tepla

Pokud se často potíte během spánku, je důležité zvolit matraci s dobrou prodyšností. Některé pěnové matrace mají speciální technologii odvodu tepla, která pomáhá regulovat teplotu a udržet vás v chladu během noci. Paměťová pěna je často méně prodyšná než jiné typy pěn, takže pokud máte sklon k přehřívání, zvažte matraci s chladivými vrstvami nebo latexovou pěnu.

4. Antialergické vlastnosti

Pokud trpíte alergiemi, může být latexová pěna skvělou volbou díky svým antialergickým vlastnostem. Latex je odolný vůči prachu a roztočům, což pomáhá udržet matraci čistou a bez alergenů.

5. Životnost matrace

Pěnové matrace jsou obecně velmi odolné a mohou vydržet dlouhá léta, pokud se o ně správně staráte. Je však důležité zvážit kvalitu pěny a zda má matrace ochranný potah, který prodlouží její životnost.

 

Výhody a nevýhody pěnových matrací

Výhody

  1. Vysoká přizpůsobivost: Pěnové matrace se přizpůsobí tvaru těla a poskytují vynikající oporu.
  2. Snížení tlakových bodů: Paměťová pěna pomáhá snižovat tlakové body, což může zmírnit bolesti zad a kloubů.
  3. Nízký přenos pohybu: Tyto matrace jsou ideální pro páry, protože pohyby jednoho spáče neovlivňují druhého.
  4. Dlouhá životnost: Kvalitní pěnové matrace mohou vydržet až 10 let nebo déle.

Nevýhody

  1. Přehřívání: Některé typy pěn, zejména paměťová pěna, mohou zadržovat teplo, což může vést k nepohodlí pro některé spáče.
  2. Váha: Některé pěnové matrace, zejména ty s vyšší hustotou, mohou být těžší a obtížněji se přemisťují.
  3. Cena: Kvalitní pěnové matrace mohou být dražší než jiné typy matrací, i když jejich dlouhá životnost často ospravedlňuje vyšší investici.

 

Péče o pěnovou matraci

Aby vám pěnová matrace vydržela co nejdéle, je důležité o ni správně pečovat. Zde je několik tipů, jak zajistit, že vaše matrace zůstane v perfektním stavu po mnoho let.

  1. Pravidelně větrejte matraci: To pomáhá odstranit vlhkost a zabraňuje tvorbě plísní.
  2. Používejte ochranný potah: Ochranný potah může pomoci prodloužit životnost matrace a udržet ji čistou.
  3. Otáčejte matraci: Některé pěnové matrace mohou být jednostranné, ale pokud je vaše matrace oboustranná, doporučuje se ji pravidelně otáčet, aby se opotřebovávala rovnoměrně.

 

Závěr

Výběr pěnové matrace je investicí do vašeho spánku a celkového zdraví. Při výběru je důležité zohlednit vaše individuální potřeby, jako je tvrdost matrace, prodyšnost a antialergické vlastnosti. Kvalitní pěnová matrace může výrazně zlepšit kvalitu vašeho spánku a podpořit vaše zdraví.

Pokud hledáte ideální pěnovou matraci, která splňuje všechny tyto kritéria, navštivte naši nabídku na New Dreams. Máme široký výběr pěnových matrací různých druhů, které vám zajistí ten nejlepší spánek.

Péče o vaše pohodlí je naší prioritou!